Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Gepubliceerd op 20-04-2018

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening met een maximale bestedingsruimte: het kredietlimiet. Je bepaalt zelf óf en hoeveel geld je opneemt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen gedeelte. Maandelijks los je een gedeelte af, dat je weer kunt opnemen als je krap zit. Er zit dus geen einddatum aan een doorlopend krediet.

Eigenschappen doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft de volgende eigenschappen. Of dit voordelen of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen:

Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de aanbieder. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.

De rente is variabel. Dit betekent dat de aanbieder deze tussentijds kan veranderen.

De looptijd staat niet vast. Je kunt afgeloste bedragen namelijk opnieuw opnemen.

Tussentijds aflossen kan. Je betaalt hiervoor geen kosten.

Meer bestedingsruimte met doorlopend krediet

Heb je voor een langere periode meer bestedingsruimte nodig? Dan is een doorlopend krediet geschikt voor jou. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen en inrichten van een babykamer. Het geld dat je hiervoor nodig hebt geeft je waarschijnlijk niet in één keer uit. Wil je geld lenen dat je in één keer voor een specifiek doel uitgeeft? Dan kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening.

Looptijd doorlopend krediet niet vast

De looptijd van een doorlopend krediet staat niet van tevoren vast. Neem je een afgelost bedrag weer opnieuw op? Dan duurt het langer voordat je lening helemaal is afgelost. Is je doorlopend krediet uiteindelijk afgelost? Goed om te weten dat deze niet automatisch wordt beëindigd. Zoals eerder gezegd kun je weer opnieuw geld opnemen van het krediet. Dit is tegelijkertijd ook het gevaar van een doorlopend krediet. Wil je je lening definitief beëindigen? Neem dan contact op met de aanbieder.

Rente en aflossing doorlopend krediet

Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag, dat wordt bepaald door de aanbieder. In dit bedrag zit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. Maar neem je tussentijds weer een bedrag op? Dan is dit net andersom.

Persoonlijke lening: zo werkt het

Een persoonlijke lening is een overzichtelijke vorm van geld lenen. Je krijgt het geleende bedrag in één keer op je rekening gestort. Iedere maand betaal je hier hetzelfde bedrag voor en de looptijd van de lening staat vast. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Dit in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet. Hier zijn de rente en de looptijd flexibel.

Eigenschappen persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft de volgende eigenschappen. Of dit voor- of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen:

Duidelijkheid vooraf. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de aanbieder. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.

Tussentijds aflossen kan, maar soms betaal je een boeterente aan de aanbieder. Dit is een vergoeding omdat zij rente-inkomsten mislopen.

Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen.

Persoonlijke lening voor specifiek doel

Heb je geld nodig voor een specifiek doel waarvan je vooraf de totale kosten weet? Dan is een persoonlijke lening voor jou geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een auto of caravan. Weet je de totale kosten nog niet, zoals bijvoorbeeld bij het maken van een kinderkamer? Of wil je afgeloste bedragen ook weer kunnen opnemen? Dan kun je beter kiezen voor een doorlopend krediet.

Looptijd vaak maximaal 10 jaar

Bij het aanvragen van de lening spreek je ook de looptijd af. Je kunt meestal kiezen voor een periode tussen de twee en tien jaar. Bij sommige aanbieders kun je zelfs kiezen voor een looptijd van 15 jaar. Het kan dan aantrekkelijk lijken om te kiezen voor een lange looptijd. Je maandlasten zijn dan lager. Maar let op: leen je een bedrag voor een auto die misschien nog vijf jaar meegaat? Dan is het zonde om daarna nog vijf jaar lang een lening af te betalen voor een auto die je niet meer hebt. Dit voorkom je door de looptijd van de lening af te stemmen op hoelang de auto ongeveer meegaat.

Rente en aflossing persoonlijke lening

Het bedrag dat je iedere maand aan de aanbieder betaald mag je niet zelf kiezen. In dit bedrag zit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner.

Laat uw krediet checken of het misschien goedkoper kan!

geld lenen kost geld.png

 

1524229249e798d98ab6216c824cdf83b8e49efcb2.png